Digital wallets: een introductie

Digital wallets, een term die steeds vaker voorbijkomt wanneer gekeken wordt naar de online betaaltrends. Om actueel te blijven in de markt is het essentieel om een goed overzicht te hebben van welke trends populair zijn onder consumenten. Vandaag de dag ligt de focus steeds meer op het aanbieden van een eenvoudige, snelle betaalervaring voor de consument. Digital wallets zijn een uitstekend voorbeeld van een betaalmethode die juist dit erg goed doet.

In dit artikel geven wij u een beknopt overzicht van de meest populaire digital wallets en wat de voordelen voor u zijn. 

In het kort: Hoe werken ze?

Zonder al te ver terug te bladeren in de geschiedenisboeken, is het goed om te kijken hoe de betaalmethode is ontstaan. Digital wallets zijn ontstaan rond 2011-12, toen Google en Apple begonnen te experimenteren met technologieën gebaseerd op NFC. De eerste programma’s die hieruit voortkwamen werden vooral gebruikt voor het opslaan van tickets en instapkaarten. Pas later werd de NFC-technologie ook benut voor betalingen. Sindsdien is er steeds meer op dit concept gebouwd, en is het resultaat een betaalmethode die uiterst klantvriendelijk in het gebruik is. 

Digital wallets slaan via software betaalgegevens van uw bank of betaalmethode op, om deze vervolgens beveiligd aan te bieden. Door tokenization toe te passen zijn de wallets uiterst goed beveiligd, en spelen zij alleen versleutelde gegevens door. Bij het aanbieden van een digital wallet in uw webshop creëert u daardoor een eenvoudig, maar ook zeer veilig, afrekenproces. Door automatisch naam- en betaalgegevens in te vullen, neemt u enkele stappen weg uit het gehele betaalproces van uw klant, wat uiteraard uw conversie ten goede komt. 

Wie zijn de grote namen?

Zoals misschien verwacht, zijn Apple en Google grote spelers op het gebied van digital wallets. Hun wallets, Apple Pay en Google Pay, worden gezien als de meest innovatieve, belangrijke wallets in de Westerse markt. 

Andere belangrijke aanbieders van wallets zijn afkomstig uit China; deze wallets zijn zeer aantrekkelijk voor het Chinese winkelpubliek, dat de wallet overal ter wereld gebruikt. Als u op zoek bent naar een uitgebreid overzicht van de belangrijkste digital wallets, dan mogen AliPay en WeChat Pay zeker niet op die lijst ontbreken.

Apple Pay

Apple Pay is misschien wel het meest bekend van alle wallets, en is uitgegroeid tot een van de snelst groeiende digital wallets op de markt. Apple staat bekend om de gebruikerservaring die ze creëren, en daar hebben ze niet op beknibbeld in hun wallet-aanbod. Apple Pay betalingen zijn de definitie van frictieloos en kunnen zelfs direct worden geïntegreerd in de productpagina (voor bepaalde webshops); hierdoor kunnen klanten de checkout pagina helemaal overslaan. Daarnaast brengt Apple Pay de Apple-demografie mee, die over het algemeen bekend staat als behorend tot de meer welvarende klanten, en niet bang is om een early adopter te zijn. 

Google Pay

Een van de grootste competities in de mobiele markt, Apple vs. Android, geldt ook voor de markt van digital wallets. Google Pay biedt zijn diensten aan een enorm publiek, aanwezig in elk land over de hele wereld. Met het grote marktaandeel van Android in de mobiele markt, is het aanbieden van Google Pay een goed idee voor elk bedrijf dat een groot publiek wil bedienen. De directe integratiemethode voor Apple Pay geldt ook voor Google Pay, waardoor een verkorte betaalprocedure ook via de Google-variant beschikbaar is. 

Alipay

Alleen het bedienen van de Chinese markt is al voldoende om zeer lucratief te zijn. Met Alipay krijgt u toegang tot een betaalmethode waarmee u meer dan 1 miljard actieve gebruikers kan bereiken. Dagelijks zijn deze goed voor zo’n 100 miljoen transacties, zowel on- als offline. Alipay is de definitie van een gevestigde, succesvolle digital wallet. Als u uw producten wilt verkopen aan Chinese consumenten, mag Alipay niet ontbreken in uw betaalmix. 

WeChat Pay

Net als de concurrentie tussen Apple en Google Pay, kent de Chinese markt zijn eigen concurrentie tussen WeChat en AliPay. Met ongeveer 800 miljoen gebruikers geeft WeChat Pay uw bedrijf toegang tot een groot aantal Chinese klanten. Het aantal Chinese shoppers in Europa neemt daarnaast ook consistent toe en de wallet voegt elk jaar meer munteenheden en talen toe. WeChat Pay is gemakkelijk te integreren, biedt zijn gebruikers een handige tool voor douaneafhandeling en biedt u zelfs de mogelijkheid om betalingen te splitsen. Alles waar u naar op zoek bent in een digital wallet. 

Wat zijn de voordelen?

Wanneer meer op de details ingegaan wordt, zijn er verschillen per digital wallet, maar over het algemeen zijn er ook veel overeenkomsten. We zetten kort de voordelen van wallets voor u op een rijtje. 

Veiligheid
Eén van de belangrijkste ingrediënten voor nieuwe betaalmethoden, en fintech ontwikkelingen, is de veiligheid. Als een trend niet betrouwbaar is zal het lastig zijn om succesvol te worden. Bij digital wallets staat veiligheid centraal. Tokenization wordt toegepast om de data in de wallet op een veilige manier op te slaan. Zo is het voor derde partijen vrijwel onmogelijk om de data te stelen of op een verkeerde manier te gebruiken. Daarnaast is de wallet vaak alleen te activeren via een biometrische functie, waardoor de veiligheid nog meer gewaarborgd wordt. 

Gebruiksvriendelijkheid
Voor fysieke winkels zijn wallets handig omdat de gebruiker geen wallet of contact geld mee hoeft te nemen. Voor online winkels werkt dit anders, maar zorgen ze ook voor een verbeterde ervaring voor de klant. Digital wallets zijn een uitstekende tool om uw checkout conversie te verhogen. Door het aankoopproces te vereenvoudigen en stappen weg te nemen, zorgen ze ervoor dat de gebruiker gemakkelijk en snel kan afrekenen. 

Uit een studie van Baymard blijkt dat tot 21% van de online shoppers hun aankoop afbreekt omdat het betaalproces te lang duurt of te verwarrend is, en dat 6% dit doet omdat de juiste betaalmethode niet wordt aangeboden. 

Naast het gebruiksgemak dat ze bieden, kan het feit dat u bijvoorbeeld Apple Pay aanbiedt, voor sommige shoppers al overtuigend zijn. Statista schat dat wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen Apple Pay hebben geactiveerd in 2020, waarbij het aantal iPhone-gebruikers gestaag meegroeit. Het aanbieden van de betaalmethode waar het merendeel van die gebruikers naar op zoek is, is een uitstekend hulpmiddel voor uw webshop en zal op termijn haar vruchten afwerpen. 

Als u dieper wilt ingaan op de voordelen van een digital wallet voor uw bedrijf, lees dan dit artikel


Klaar om uw checkout te verbeteren?

Bent u al MultiSafepay merchant?

Dat kan in een paar klikken. Neem contact met ons op en wij regelen het voor u. 

Contact

Nog geen MultiSafepay merchant?

Geen zorgen, neem contact op en dan bespreken we de mogelijkheden met u.

Contact

Altijd de laatste nieuwtjes ontvangen?