MultiSafepay is the top Payment Services Provider 2021 as named by Emerce 100! Read more

Fun: 'We verwachten met de webshop weer sterk te plussen'

03/22/2017

Referentieverhaal

Hoewel de recessie en de heftige concurrentie van prijsvechters en reuzen als Amazon en bol.com ervoor zorgden dat menig speelgoedwinkel haar deuren moest sluiten, wist het Vlaamse Fun haar positie als één van de marktleiders in de speelgoedbranche vast te houden. Wel werd het assortiment drastisch onder handen genomen. 

Fun werd in 2001 opgericht als speelgoed- en vrijetijdwinkel, maar in de afgelopen jaren kwamen er steeds meer segmenten bij. De dertig fysieke winkels, experience store en webshop met duizenden artikelen bieden de bezoekers onder meer feestartikelen, speelgoed, spelletjes, sportmaterialen, zwembaden, trampolines en babyartikelen. Het verruimde aanbod zorgt er volgens e-commerce manager Gauthier Vervaeke voor dat Fun tijdens de dalmomenten beter gedekt is en zodoende minder afhankelijk is van de piekperioden. 

 

'We willen toe naar een one stop party shop'

Vervaeke vertelt dat deze mix uniek is in het Vlaamse retail-landschap. Het bedrijf wil toe naar een situatie waarbij de klant bij een feestje direct aan Fun denkt. "Ondanks dat we de afgelopen jaren zijn getransformeerd tot een 'one stop party shop', kennen de meeste mensen ons vooral als speelgoedwinkel. Door gerichte marketingcampagnes te voeren, weten we gelukkig steeds beter de gehele doelgroep te bereiken."

 

Momenteel maakt het bedrijf veel gebruik van Google Adwords, retargeting en e-mailmarkteting. En binnenkort start het met commercials op YouTube. Ook platformen als Amazon en bol.com worden niet geschuwd. Deze reuzen zijn volgens Vervaeke zowel een last als een zegen voor de branche. "Ertegen vechten kun je niet, dus wij kiezen er liever voor om de voordelen zo goed mogelijk te benutten. Qua prijs doen we mee met de rest, maar we zijn geen prijsstunter. Wij maken liever het verschil door een goede service te leveren."

 

Om deze goede service ook bij de online betalingen te kunnen aanbieden, maakt het bedrijf gebruik van de oplossingen van MultiSafepay. Vervaeke legt uit dat, naast het bieden van een uitgebreid assortiment en de aanwezigheid op diverse kanalen, een vlotte betaling één van hun speerpunten is. "We hebben direct bij de start van de webshop in 2013 voor MultiSafepay gekozen en hier nooit spijt van gehad. We vinden het belangrijk om met de tijd mee te gaan en willen onze klanten de betaalopties bieden die zij wensen. Gebruiksgemak is een essentiële schakel binnen ons bedrijfsproces, zowel voor de klant als voor onszelf. Zo is het erg prettig dat MultiSafepay het mogelijk maakt om retourbetalingen, die nu eenmaal onvermijdelijk zijn in onze branche, te verwerken met één druk op de knop. Of een klant nu een gedeelte van de order retourneert of het gehele bedrag terug wil, het is slechts secondewerk."

 

‘Online blijft groeien, maar de winkels groeien mee’

Met het alsmaar stijgende aantal orders via de webwinkel, verwacht Vervaeke dat de webshop in 2017 weer flink zal groeien. "De meeste orders komen nog binnen via de desktop, maar op de achtergrond wordt er continu gewerkt aan het optimaliseren van de mobiele site. Consumenten doen steeds meer met hun telefoon, dus er komt een dag dat het aantal mobiele orders leidend zal zijn. We zorgen er daarom nu al voor dat we hierop voorbereid zijn. Ook is het fijn om te weten dat onze betaalaanbieder veel ervaring heeft met mobiele betalingen."

 

Hoewel de webshop een grote impact heeft op de omzet denkt Vervaeke er niet aan om fysieke winkels te sluiten. Er is nog altijd een grote doelgroep die het prettig vindt om naar de winkel te komen voor hun aankopen, ook kiest één op de vier webshop-klanten ervoor om de bestelling af te halen in de winkel. "Natuurlijk zouden we hiervoor ook uitsluitend externe afhaalpunten kunnen inzetten, maar wij maken liever gebruik van een combinatie zodat we de best mogelijke service kunnen leveren."