MultiSafepay is the top Payment Services Provider 2021 as named by Emerce 100! Read more

Ecommerce Wallonië haalt Vlaanderen in

06/30/2017 Industry news

Walloniërs hebben in het eerste kwartaal van 2017 meer uitgegeven dan de Vlamingen. Consumenten uit Wallonië gaven 10 procent meer uit online ten opzichte van de totale online uitgaven in België van vorig jaar, terwijl Vlaanderen blijft steken op 4,5 procent. Hiermee heeft Wallonië toch Vlaanderen ingehaald in het eerste kwartaal. Dit is een conclusie van het laatste BeCommerce Rapport, welke aan het begin van deze maand is verschenen. 

Hier betaalt België graag voor online: electronica en vakantiereizen

Vliegtickets (en aparte accommodatie) staan nog steeds aan kop als het gaat om populaire online uitgaven. Opmerkelijk is dat maar liefst 85 procent van alle uitgaven in de categorie ‘vliegtickets’ online worden verwerkt. Online tickets kopen lijkt hoe dan ook een trend in België; kaartjes voor bijvoorbeeld attractieparken en andere evenementen genieten online een aandeel van 78 procent. Dit leidt toch tot de conclusie dat ondernemers die tickets verkopen voor bijvoorbeeld evenementen toch echt veel belang hebben bij online aanwezigheid. 

Daarbij is de categorie ‘computer en accessoires’ de sterkste stijger: steeds meer Belgen schaffen hun desktop of laptop online aan. Het betreft hier een stijging van ruim 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (16,5 procent).

Wat betreft online uitgaven hebben de Walloniërs dus een flinke inhaalslag gemaakt; de groei ten opzichte van vorig jaar, in relatie tot Vlaanderen, is relatief ruim twee keer zo groot. Echter wil dit niet zeggen dat de e-commercemarkt in Wallonië sterker is: globaal gezien loopt Vlaanderen hierin nog altijd voorop. Eén reden zou de link met Nederland (of de Nederlandse taal) kunnen zijn. Daarnaast richten veel Nederlandse ondernemers zich maar al te graag op België: een beetje webshop in Nederland biedt namelijk ook de populaire Belgische betaalmethode Bancontact aan. Het gebrek aan een grote taalbarrière moedigt dit ook aan en draagt wellicht bij aan meer online verkooppunten waar Vlamingen terecht kunnen. 

Online shoppen: creditcard of Bancontact

De populairste online betaalmethode in België is de creditcard. Dit kan mogelijk ook te maken de populariteit van (vlieg)tickets, waarbij de creditcard toch extra zekerheid biedt voor consumenten als het gaat om grote(re) uitgaven. Bijna de helft (49 procent) van online shoppers in België betaalt met een creditcard. Het aandeel van de creditcard is wel wat gezakt, vorig jaar was het nog 51 procent.

Bancontact blijft overigens wel groeien: het aandeel van de Belgische betaalmethode stijgt dit jaar naar 47 procent, vorig jaar was dit nog 45 procent.

Wilt u ook creditcards of Bancontact in uw webshop? Neem contact op of bespreek de mogelijkheden met uw persoonlijke accountmanager. 

 

bron: Ecommerce Nieuws