MultiSafepay is the top Payment Services Provider 2021 as named by Emerce 100! Read more

E-Commerce trends in 2017

12/13/2016

Het jaar 2016 stond bol van de ontwikkelingen op het gebied van e-commerce, denk aan de opmars van mobiele betalingen, de opheffing van ‘geoblocking’ en natuurlijk de release van Magento 2. En wat kunnen we verwachten van 2017? MultiSafepay blikt vooruit op de positionering van online marktplaatsen, de stroomversnelling van m-commerce, de kracht van achteraf betaalopties en de (r)evolutie van cross border e-commerce.

1. ‘Online marktplaatsen niet alleen maar goed nieuws’

De trend van verkoop via marktplaatsen is internationaal al even aan de gang (Amazon, Rakuten, Asos Marketplace) en ook in Nederland (Bol.com, Nextail). Maar veel merchants zien nu de keerzijde van deze trend: de online marktplaats neem als marketingkanaal een concurrentiepositie in tegenover de eigen webshop. Conversie op de eigen website wordt dus (veel) duurder.

Daarnaast wordt de zoekopdracht van de consument ingedeeld op prijs in plaats van relevantie. Tevens dreigt ook de directe concurrentie met deze online marktplaats zelf. MultiSafepay verwacht dan ook dat webwinkeliers kritischer zullen worden bij het kiezen van additionele verkoopkanalen en dat zij goede alternatieven zullen omarmen.

 

2. ‘Mobile Friendly’ is zo 2016…

Consumenten zoeken en kopen steeds vaker via hun smartphone, tablet, of ‘wearable’. Dit kwam eerder al naar voren in onze blog over de sterke groei van het aantal mobiele betalingen in Europa. In navolging van deze trend is Google een ‘mobile-first index’ aan het uitrollen. Websites die als ‘mobile unfriendly’ worden beschouwd, zullen dus als gevolg hiervan minder goed presteren in de zoekresultaten. Dit is in ieder geval een duidelijk signaal dat m-commerce echt de norm gaat worden. De vraag naar e-commerce apps en andere m-commerce oplossingen zal op korte termijn alleen maar toenemen, zowel vanuit de webwinkelier als de consument. MultiSafepay zet al jaren in op m-commerce en ‘mobile responsive’ design met bijvoorbeeld de betaalpagina’s en gaat binnenkort over op een nieuwe generatie ‘mobile first’ betaalpagina’s. ‘Mobile friendly’ gaat over op ‘mobile first’; het is dus belangrijk dat online ondernemers hierop kunnen inzetten om mee te evolueren met deze ontwikkeling.


3. Inzetten op betaalgemak en flexibiliteit met achteraf betaalmethoden

Hoewel iDEAL voorlopig nog haar dominante positie behoudt, stijgt het aantal achteraf betalingen hard. Achteraf betalen is natuurlijk veilig omdat de klant bij het afrekenen geen betaalgegevens hoeft in te voeren, waardoor het ook via smartphone en tablet vaak wordt gekozen (ook hier zien we dus het belang van m-commerce terug). Achteraf betalen is zo populair dat het iDEAL op termijn mogelijk kan inhalen als populairste betaalmethode. Maar elke ondernemer heeft ook bij achteraf betaalopties baat bij een formule die past bij hun onderneming. MultiSafepay biedt daarom al drie achteraf betaalmethoden aan: het eigen ontwikkelde Betaal na Ontvangst, Klarna en E-Invoicing. Zo kunnen webshops kiezen welke achteraf betaalmethode het beste bij hen past. Bij Betaal na Ontvangst en Klarna worden de administratieve processen en het debiteurenrisico uit handen genomen, terwijl E-Invoicing bestemd is voor ondernemers die liever het hele proces inrichten en zelf verantwoordelijk voor hun klanten nemen. Bij E-Invoicing is deze flexibiliteit maximaal omdat het ingezet kan worden voor vooraf- en achteraf betalen, zowel voor B2C als B2B.


4. Cross border e-commerce

Vorig jaar publiceerde de Europese Commissie al nieuwe voorstellen om cross border e-commerce te vereenvoudigen en te stimuleren. Zo is het plan om de BTW-structuur in de EU te versimpelen zodat online ondernemers gemakkelijker zaken kunnen doen binnen Europa. Hoewel de plannen nog doorgevoerd moeten worden, is dit een duidelijk signaal dat cross border e-commerce een grotere rol zal gaan innemen in de e-commercebranche, misschien wel op korte termijn. MultiSafepay verwacht dat hierdoor lokale webshops in toenemende mate interesse zullen tonen in de mogelijkheden van internationaal bereik, omdat de geplande veranderingen binnen de EU de weg vrijbanen voor cross border e-commerce.

De verwachtingen voor 2017 zijn dus hoog. Webshops zullen zich verder moeten onderscheiden op het gebied van o.a. bereik, klantvriendelijkheid en betaalgemak. Daarbij wil MultiSafepay het voortouw nemen en de middelen aanreiken die zakelijke klanten helpen het onderste uit de kan te halen.