Belgische CEO’s: meer online kopen in lokale webshops

Onder het credo “zorg dragen voor eigen buurt” hebben vijf CEO’s van grote Belgische ondernemingen aan de bel getrokken: Belgen moeten meer kopen in Belgische webshops. Dat schrijft De Standaard. Belgische online shoppers staan bekend om cross border shopping, maar dit schaadt de eigen economie. “Wie Belgisch koopt, steunt onze economie en draagt zorg voor zijn eigen buurt,” aldus Wouter Torfs (Schoenen Torfs).

Directe aanleiding voor deze oproep is de Belgische Twinkle100. Hierin worden honderd webshops gerangschikt op basis van de genereerde omzet in België. De top 10 van deze lijst werd gedomineerd door zes buitenlandse webshops, waaronder Amazon, Coolblue en bol.com. De eerste Belgische webshop, Vente Exclusive, staat op de zesde plaats. 

In een open brief stellen de CEO’s dat zij eigen ondernemers willen steunen. “We kopen heel veel producten online, maar het leeuwendeel komt uit het buitenland. Terwijl het onze eigen bedrijven zijn die onze staatskas spijzen door hier belastingen te betalen,” aldus Grete Remen, CEO van Damhert en parlementslid voor N-VA. Remen heeft zich al eerder uitgesproken over het belang van de lokale e-commerce en ondernemers.

Ruim de helft van Belgische online omzet naar buitenlandse webshops

De zorgen van de Belgische ondernemers zijn niet uit de lucht gegrepen. Zo concludeerde sectorfederatie Comeos dat 53,7 procent van de e-commerce omzet in België (lees: 4 miljard euro) naar buitenlandse webshops gaat. Dit aandeel blijft ook stijgen: “In 2014 was dat nog maar 42 procent”, aldus Comeos woordvoerder Hans Cardyn. 

Het lijkt glashelder: als we vaker online bestellen in lokale webshops, stimuleren we de eigen economie en de werkgelegenheid. Critici stellen echter dat Belgische webshops niet per definitie Belgische medewerkers hebben. En een Belgische Amazon bestaat ook (nog) niet. Remen erkent de tegenstellingen, maar roept mensen vooral op om beter na te denken over de gevolgen van hun koopgedrag. 

Categories

Geen categorieën beschikbaar.