MultiSafepay is the top Payment Services Provider 2021 as named by Emerce 100! Read more

België: belasting heffen op online aankopen?

04/24/2017

Parlementslid en ondernemer Grete Remen heeft gepleit voor het heffen van belasting op online aankopen (bron: Ecommerce News België, Knack.be). Remen zet vraagtekens bij het huidige beleid waarbij de vestiging van internationale bedrijven in België wordt aangemoedigd, terwijl lokale ondernemers het niet opgewassen zijn tegen de grote multinationals: “Liefst nog rollen we de rode loper uit.” 

Lokale ondernemers hebben er een hele kluif aan: concurreren met grote, gevestigde multinationals is eigenlijk onmogelijk. Het feit dat deze “giganten” ook nauwelijks belasting hoeven te betalen zorgt voor een “oneerlijke strijd”, zo stelt Remen. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug in Nederland, waar grote concerns zich vestigen (waaronder Ikea) om zo te kunnen profiteren van al het belastingvoordeel waar lokale ondernemers enkel van kunnen dromen. Remen: “Concurrentie houdt ons alert. De vrije markt moet spelen.”

Remen vindt dat een verschuiving van belastingen onvermijdelijk is; lasten op arbeid zouden “lasten op consumptie, transport, milieu en vervuiling” moeten worden. Ze noemt deze verschuiving “niet alleen wenselijk, maar vooral noodzakelijk en urgent”. 

Remen benoemt hierbij het effect van e-commerce op het milieu; transport van gekochte goederen en retourneringen hebben al een behoorlijke impact. Het verschuiven van lasten naar bijvoorbeeld milieubelasting brengt volgens Remen meer voordelen met zich mee. Zo beperk je direct ook vervuiling en “wordt het consumptiegedrag aangepast”.